Nathalie

Regelmatig krijg ik vragen van moeders hoe ik het doe, studeren met Zoë. Ik geef dan met veel liefde antwoord op hun vragen. Zelf ben ik ook altijd erg nieuwsgierig hoe andere studerende moeders het moederschap nu precies combineren met hun studie. Daarom in deze rubriek ‘de studerende moeder’ laat ik andere moeders hun verhaal vertellen om jullie te inspireren.

‘’Ouderschap als topsport, en de medaille voor het in 100

bochten wringen gaat naar de studerende moeders’’. -Loesje-

 

We beginnen met Nathalie. ‘’Hoi! Ik ben Nathalie (26) vrouw van Marc (34) en moeder van Lotte (10 maanden). Tot een aantal jaren geleden druk met roeien, een studentenvereniging, een druk sociaal leven en natuurlijk studerend. Op dit moment ben ik bovenal moeder en studeer ik naar alle waarschijnlijkheid dit jaar af aan de universiteit’’. Nathalie studeert Bestuur- en Organisatiewetenschap aan de VU in Amsterdam. Zij rond nu haar laatste bachelor vak af, voordat zij aan haar thesis begin. ‘’Ik hoop in juni afgestudeerd te zijn, dus op dit moment zijn het echt de laatste loodjes’’.

Nathalie vertelt..


Ik was 25 toen ik in verwachting raakte en voor het eerst moeder werd. Handig om te vertellen is misschien, is dat wij heel bewust zijn gestopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen en welwillend en open voor gezinsuitbreiding stonden. Het feit dat ik een studie volgde is voor ons nooit een belemmering geweest. Het is een niet-te-beschrijven mooi gevoel om in verwachting te zijn. Wonderlijk, verwachtingsvol, maar natuurlijk ook spannend tegelijk.

‘’ ik heb zelfs de hoogste cijfers van mijn schoolcarrière

tijdens mijn zwangerschap gehaald’’.

 

Hoe was jouw situatie op het moment van zwangerschap?


Op dat moment studeerde ik dus en zou ik beginnen aan mijn laatste jaar van mijn bachelor. Ook werkte ik, net zoals mijn man, parttime bij de Nationale Reserve van de Landmacht. Daar kennen we elkaar overigens van. Toen ik zwanger werd waren we goed een jaar getrouwd en woonden we in een prachtig appartementje in een rijksmonumentaal pand.

En toen was je opeens moeder EN student, hoe ging dit?

 

‘’Je leven verandert compleet.. Door behoorlijk wat passen te minderen en

me te focussen op de basis, heb ik veel meer rust kunnen vinden’’.


De eerste maanden als moeder hebben we alle tijd genomen om als gezin aan elkaar te wennen. Gelukkig kon Marc een behoorlijke tijd vrij nemen van zijn werk en waren we in ieder geval de eerste vier weken als gezin helemaal samen. Omdat mijn thesis een vast traject omvat, kon ik daar niet aan beginnen en was ik genoodzaakt dit een jaar uit te stellen. Daardoor viel mijn studie eigenlijk compleet on-hold en kon ik me de eerste maanden (april – sept) helemaal op het moederschap richten. Ik besef dat dit best een luxe is, maar ik ben ook blij dat ik de keuze gemaakt heb om die tijd te nemen. Je leven verandert compleet en juist doordat ik moeder werd, kwam ik tot het inzicht dat ik de afgelopen jaren behoorlijk wat hooi op m’n vork had genomen. Door behoorlijk wat passen te minderen en me te focussen op de basis, heb ik veel meer rust kunnen vinden. Toen ik mijn studie weer oppakte, had ik nog maar twee vakken (elk 6EC) en mijn bachelorthesis (18 EC) open staan. Een vak per semester is gelukkig relatief rustig, al valt er natuurlijk nog steeds veel te studeren. Daarnaast moet ik ook een kleine treinreis van een uur rekenen, dus al met al best een organisatie! Lotte gaat een vaste middag in de week naar de kinderopvang en gelukkig vallen mijn meeste colleges op die middag en avond. Wanneer ik extra colleges heb, kunnen we gelukkig een flex(mid)dag op het kinderdagverblijf inplannen, of staat mijn schoonmoeder paraat. Daarnaast doe ik veel aan zelfstudie, en die tijd plan ik in de avonden in of wanneer Lotte overdag slaapt

Wanneer ik thuis ben en Lotte wakker is, ben ik helemaal moeder. Ik focus me op haar, op het huishouden of andere gezinstaken. Wanneer ze slaapt, heb ik tijd voor de studie. Overigens studeer ik lang niet altijd wanneer ze slaapt hoor! Vaker ben ik druk bezig in of rondom het huis, want die taken houden ook nooit op. Maar studeren wanneer er een kleintje door je huis rondkruipt lukt echt niet, dus meestal pak ik hiervoor tijd in de avond of in het weekend.

Een dag uit het leven van.. Nathalie!

‘’vaak moet ik niet vergeten om zelf ook nog even snel een broodje te eten’’.


In het afgelopen semester had ik o.a. college op donderdagmiddag. In de ochtend heb ik nog vrij en zorgde ik ervoor dat ik Lotte klaar had gemaakt (ochtenddutje gehad, kleren aan, tandengepoetst, gegeten, gedronken en een schone pamper). Niet vergeten om zelf ook even snel een broodje te eten (dat schoot er vaak bij in) en ondertussen Lotte’s rugzakje voor de opvang klaarmaken. Alle kolfspullen (ik geef borstvoeding) klaarzetten en zorgen dat ik dat niet vergeet (is menigmaal voorgekomen) en natuurlijk ook de spullen die ik nodig heb voor een college.

Om 12:15 uur fietste ik meestal weg om Lotte op de kinderopvang af te zetten. Daarna fiets ik snel terug naar huis, pak mijn studie- en kolfspullen en fiets als een malle door naar het station om de trein richting Amsterdam te pakken. In de trein heb ik even rust en kan ik het college voorbereiden, voor zover ik daar niet aan toegekomen was. Wanneer ik op de universiteit ben aangekomen, loop ik direct door naar de kolfruimte. Na het kolven heb ik vaak nog wel even de tijd om een bak koffie te drinken en bij te kletsen met een vriendin/ studiegenootje. We volgden hetzelfde vak en dat is wel zo gezellig.

Om 17:15 is het college afgelopen en omdat ik een dalvrij abonnement heb, moet ik een uurtje wachten voordat ik de trein naar huis kan pakken. Ik eet het avondeten op de universiteit en lees ondertussen wat artikelen. Soms pak ik de eerste mogelijkheid om te reizen, maar vaak blijf ik ook tot later op de universiteit om te studeren.

Om 19:00 uur kolf ik nog een keer en meestal pak ik de trein van 21:00 uur terug naar huis.

 

Tips van Nathalie:


Zoek contact met de studieadviseur van je onderwijsinstelling om ze op de hoogte van je zwangerschap te stellen. En overleg met je docenten welke mogelijkheden er zijn indien je aanpassingen nodig hebt. Vaak is er in overleg heel veel mogelijk en genoeg begrip. Ook zijn er bij sommige onderwijsinstellingen speciale beurzen die je kunt aanvragen indien je studievertraging hebt gehad door een bijzondere omstandigheid (waar zwangerschap vaak onder valt). En als laatste: blijf geloven in jezelf en dat je je studie met het ouderschap kan combineren! Het is niet altijd makkelijk en vergt soms wat aanpassingsvermogen, maar het is zeker niet onhaalbaar!