Justine

Regelmatig krijg ik vragen van moeders hoe ik het doe, studeren met Zoë. Ik geef dan met veel liefde antwoord op hun vragen. Zelf ben ik ook altijd erg nieuwsgierig hoe andere studerende moeders het moederschap nu precies combineren met hun studie. Daarom in deze rubriek ‘de studerende moeder’ laat ik andere moeders hun verhaal vertellen om jullie te inspireren.

 

‘’Ouderschap als topsport, en de medaille voor het in 100

bochten wringen gaat naar de studerende moeders’’. -Loesje-

 

Vandaag stel ik aan jullie voor Justine. ‘’Mijn naam is Justine, ik ben 27 jaar oud en woon samen met mijn vriend Jonathan en zoontje Livay van 1 jaar in Hardenberg’’. Justine doet een voltijd HBO-studie tot docent Duits en werk 3 dagen als docent op een middelbare school. Zij zit in haar 5e jaar en is nu bezig met de laatste loodjes. ‘’Medio april van dit jaar ga ik afstuderen’’.

Justine vertelt..

‘’Ik was 26 jaar toen ik zwanger raakte. Dit was een geplande zwangerschap, wel raakten wij sneller dan gedacht in verwachting. Omdat het een geplande zwangerschap was, waren wij vooral heel blij dat het ons zo snel gegund was. Onze families en vrienden reageerden gelukkig positief. Toch was vooral mijn moeder bang dat ik mijn studie niet af zou maken en mijn baan kwijt zou raken’’.

 

Hoe was jouw situatie op dat moment?

Op het moment dat ik zwanger werd woonde ik samen met Jonathan in een kleine woning. Werkte ik 5 dagen in de week en studeerde. Ik werkte op 2 verschillende scholen, maar na 15 weken zwangerschap heb ik besloten om bij 1 school ontslag te nemen, omdat ik te veel klachten kreeg. Omdat ik in de afrondende fase van mijn opleiding zit hoefde ik niet meer naar verplichte colleges naar school, maar kan ik alles thuis doen. Jonathan en ik zijn nu bijna 3 jaar bij elkaar en ik merk dat onze relatie sterker is geworden en wij meer met elkaar praten. Afgelopen september hebben wij een huis gekocht en sinds december wonen wij in ons nieuwe huis. Niet alleen ik studeer, maar Jonathan ook. Hij volgt een duale opleiding (werkt 4 dagen en gaat ook op maandag naar school).

 

En toen was je opeens moeder EN student, hoe ging dit?

 

‘’De eerste maanden als mama waren pittig’’.

 

De eerste maanden als mama waren pittig en ik had het roze wolk gevoel helemaal niet. Ik schoot bij ieder zuchtje of hoestje van Livay in paniek en lag nachten wakker, om te checken ‘of hij het nog wel deed’. Toen Livay 12 weken oud was moest ik weer gaan werken. Van tevoren hadden wij goed geregeld wie er op Livay zou passen en of hij naar de opvang zou gaan. Mijn moeder past op maandag en donderdag op en op dinsdag en woensdag gaat Livay naar de opvang. Wij hebben bewust ervoor gekozen om Livay naar de opvang te brengen, zodat hij leert om met andere kinderen te spelen. Vanaf september ben ik begonnen met de minor aan het Saxion in Deventer, deze minor duurt 6 maanden. Ik ben dus bijna klaar. Ik moet meestal rond 6.45 uur met de trein en daarom slaapt Livay van zondag op maandag bij mijn moeder. Ik studeer meestal als Livay slaapt. Soms vraag ik mijn moeder of schoonmoeder of zij tussendoor even willen oppassen als ik met school bezig moet. Op vrijdag ben ik vrij en dan ben ik ook echt vrij en dan richt ik al mijn aandacht alleen op Livay en gaan we leuke dingen doen.

Doordat wij goede hulp krijgen van onze familie hebben wij nog niet echt hele zware periodes gehad. Wel heeft Livay een fase gehad waarin hij weinig sliep overdag en ik dus niet aan studeren toe kwam en pas op het laatste moment een verslag inleverde of niet goed had geleerd voor een toets.

 

Tips van Justine:

Ik heb vooral als advies om niet naar de mening van andere mensen te luisteren, als je bewust voor een kindje hebt gekozen dan valt alles wel op zijn plek. Houd ook altijd in je achterhoofd waarvoor je aan het studeren bent, voor een goede toekomst voor je kindje en een leuke baan voor jezelf. Het is een tijdje lang goed plannen, maar je krijgt er iedere vrije minuut zo veel voor terug.